Κάθε παιδί έχει ανάγκη να νιώσει ασφάλεια, θαλπωρή και εμπιστοσύνη μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ανήκει. Όταν όλα αυτά απουσιάζουν, δημιουργείται το τραύμα προσκόλλησης, η πιο συνηθισμένη μορφή αναπτυξιακού τραύματος. Πιθανότατα να ήσουν κι εσύ ένα τέτοιο παιδί και το τραύμα να σε ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Μπορεί ήδη να το γνωρίζεις αλλά να το αποφεύγεις, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Για να επιβεβαιωθείς, πρέπει να εντοπίσεις τα χαρακτηριστικά αλλά και τα σημάδια που σου δείχνει τόσο το σώμα όσο και η ψυχολογική σου κατάσταση. Με σωστή καθοδήγηση μπορείς να απαλλαγείς, να δεις την ζωή με διαφορετική ματιά και να αλλάξεις την ποιότητα της καθημερινότητας και των σχέσεών σου.

Τρία βασικά χαρακτηριστικά που έχουν τα άτομα με μη επεξεργασμένο τραύμα προσκόλλησης

Το τραύμα προκύπτει όταν η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη χάνονται από αμέλεια, ασυνέπεια, απρόβλεπτη συμπεριφορά αλλά και συμπεριφοριστική, λεκτική και σωματική κακοποίηση από το οικείο περιβάλλοντ προς το παιδί. Στην ενήλικη ζωή τους, τα άτομα με μη επεξεργασμένο τραύμα προσκόλλησης, εμφανίζουν σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα. Έτσι επηρεάζεται όχι μόνο η ποιότητα ζωής τους αλλά και η ικανότητά τους να είναι παρόντα στις σχέσεις τους. Ταυτόχρονα, επηρεάζονται και οι επιλογές που κάνουν για τον εαυτό τους. Συχνά, επαναλαμβάνουν το αναπτυξιακό τους τραύμα μέσα στις συντροφικές και κοινωνικές τους σχέσεις, χωρίς οι ίδιοι να είναι σε θέση να το αναγνωρίσουν τις περισσότερες φορές.

Το ανίατο τραύμα προσκόλλησης παρασύρει το άτομο σε “επαναληπτικό καταναγκασμό”. Αυτό οδηγεί στο να επιλέγει να δημιουργεί σχέσεις με άτομα που η συμπεριφορά τους ενεργοποιεί το ήδη υπάρχον αναπτυξιακό τους τραύμα. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο PTSD, το 50% των γυναικών και το 60% των ανδρών, έχουν ήδη βιώσει ή θα βιώσουν ένα σημαντικό τραύμα στη ζωή τους. Τα τρία βασικότερα χαρακτηριστικά που έχουν τα άτομα με μη επεξεργασμένο τραύμα προσκόλλησης είναι τα εξής:

  • Συχνά αναφέρουν συμπεριφορές ή ψυχολογικά συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.
  • Ανεξήγητες συνήθως σωματικές ασθένειες οι οποίες μπορεί να προέρχονται από πρώιμο τραύμα.
  • Ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές οι οποίες αποσπούν την προσοχή από τις τραυματικές αναμνήσεις.

Να θυμάσαι, ότι υπάρχουν λιγότερο γνωστά σημάδια μη επεξεργασμένου αναπτυξιακού τραύματος τα οποία είναι εξίσου σημαντικά.

Έτσι θα εντοπίσεις τα σημάδια

Χρόνιος Πόνος

Συμπτώματα όπως αϋπνία, χρόνια κόπωση, γαστρεντερικές διαταραχές, ινομυαλγία, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι, οσφυαλγία ακόμα και ο πόνος στο στήθος, σχετίζονται με το αναπτυξιακό τραύμα. Ιδιαίτερα, με το τραύμα της σωματικής κακοποίησης. Σε έρευνες που έχουν γίνει σε ενήλικες, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που έχουν υποστεί συναισθηματική και σωματική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία, εμφανίζουν πιο έντονα συμπτώματα χρόνιου πόνου από όσους έχουν υποστεί κακοποίηση στην ενήλικη ζωή τους.

Ανεξήγητα ψυχολογικά συμπτώματα

Όταν υπάρχει ιστορικό αναπτυξιακού τραύματος, τα άτομα πολεμούν καθημερινά με το έντονο άγχος, το συναισθηματικό μούδιασμα, την κατάθλιψη, τις έντονες εναλλαγές στη διάθεσή τους, την ευερεθιστότητα, τα προβλήματα θυμού και την ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά (OCD). Τα συμπτώματα αυτά, είναι πιθανό να έχουν ήπια έως σοβαρή μορφή.

Είναι καλό να γνωρίζεις ότι συχνά συνυπάρχουν και μπορεί να συμβαίνουν κατά διαστήματα μέσα στη διάρκεια της ίδιας ημέρας. Ένα παράδειγμα είναι, όταν στιγμές γαλήνης και ψυχικής ηρεμίας διακόπτονται από συναισθήματα θλίψης, θυμού ή άγχους. Τα άτομα με ιστορικό αναπτυξιακού τραύματος, προσπαθούν να βρουν τρόπους με τους οποίους θα “αποσπάσουν” την προσοχή τους από αυτά τα συμπτώματα ακολουθώντας τους εξής τρόπους:

  • Προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν ή να εκλογικεύσουν το σύμπτωμα.
  • Στρέφονται στη χρήση και κατάχρηση ουσιών ή τροφής.
  • Αναπτύσσουν δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά έτσι ώστε να αντισταθμίσουν το συναισθηματικό μούδιασμα.

Ο κύκλος της αυτοκαταστροφής

Στην ενήλικη ζωή του, το άτομο με μη επεξεργασμένο τραύμα, μπορεί να νιώθει ότι διανύει διαρκώς τον ίδιο αυτοκαταστροφικό κύκλο. Ξεκινάει από το να πληγώνει πρώτα τους άλλους για να καταλήξει να πληγώνει τελικά τον εαυτό του. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά οδηγεί τα άτομα στο να αισθάνονται ενοχή, ντροπή αλλά και απέχθεια.

Οι άνθρωποι με μη επεξεργασμένο τραύμα προσκόλλησης επειδή δεν γνωρίζουν συνειδητά τις πληγές τους, λειτουργούν ασυνείδητα. Δοκιμάζουν τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους με αποτέλεσμα να τους απομακρύνουν έχοντας ως κύριο γνώμονα το φόβο της εγκατάλειψης. Ζώντας επαναλαμβανόμενα μέσα σε αυτόν τον κύκλο, τελικά πετυχαίνουν αυτό ακριβώς που φοβούνται. Την εγκατάλειψη.

Θέματα Ελέγχου

Άτομα με μη επεξεργασμένο τραύμα προσκόλλησης, όταν ένιωθαν αβοήθητα και ευάλωτα κατά την παιδική ηλικία, απέκτησαν προβλήματα ελέγχου στην ενήλικη ζωή τους. Αυτό μπορεί να προκλήθηκε από ένα υπερβολικά ελεγχόμενο οικογενειακό πλαίσιο που του αρνήθηκε την αυτονομία του. Ένα περιβάλλον που είχε σκληρές απαιτήσεις και προσδοκίες από τα παιδιά αυτά ή μπορεί να ίσχυε ακριβώς το αντίθετο. Να ήταν εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους και να έπρεπε να χειριστούν τα πράγματα και τις καταστάσεις μόνα τους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι στην ενήλικη ζωή τους, για να αποφύγουν συναισθήματα όπως είναι το άγχος, ο φόβος και το αίσθημα αδυναμίας, εκδηλώνονται ως υπερβολικά ελεγκτικοί χαρακτήρες δημιουργώντας γύρω τους ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Αποκλεισμός του τραύματος

Είναι γνωστό ότι άτομα με μη επεξεργασμένο τραύμα προσκόλλησης, θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή τους από τις τραυματικές αναμνήσεις τους και τον πόνο, αναζητώντας τρόπους να αποκλείσουν από τη ζωή τους αυτό το συναίσθημα. Σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές θα δούμε ανθρώπους να στρέφονται στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και στον εθισμό γενικότερα. Να αποκτούν διατροφικές διαταραχές, να είναι εργασιομανείς, να κάνουν υπερβολική χρήση του διαδικτύου, της τεχνολογίας και να χρησιμοποιούν κάθε μορφής ψυχαναγκαστική συμπεριφορά προκειμένου να αποφύγουν ενοχλητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Η ανάρρωση από το τραύμα είναι διαφορετική για τον κάθε ένα

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις αν έχεις βιώσει αναπτυξιακό τραύμα στην παιδική σου ηλικία και αν ζεις τις επιπτώσεις του στην ενήλικη ζωή σου. Οι επιπτώσεις του τραύματος, απομακρύνονται και αγνοούνται συστηματικά ως απειλητικές και επώδυνες. Είναι όμως επίσης βασικό να αναγνωρίσεις αν υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο μέσα στο οποίο κινείσαι. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή ο οποίος θα είναι συνοδοιπόρος στο ταξίδι της θεραπείας σου.

Αρθογραφώντας για το Beauté Magazine

life coachΑς μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική, ειδικά αυτή με τον εαυτό μας. Καλό είναι να μην υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να κουβεντιάσουμε την δική σας περίπτωση, σας περιμένω σε μία συνεδρία για  να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί.

Γαβριέλλα Καραπατή

Μοιραστείτε το:
Call Now Button