Έχεις σκεφθεί ότι το κλειδί για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων το κρατάμε στα χέρια μας; Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον τρόπο που προσεγγίζουμε το ίδιο το πρόβλημα. Στη ζωή και στην καθημερινότητά μας, αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που τις αναγνωρίζουμε αλλά αποφεύγουμε να τις λύσουμε και αυτό μας δημιουργεί περισσότερο άγχος και στρες. Κρυβόμαστε από αυτές και συχνά-πυκνά προσπαθούμε να τις αγνοήσουμε με την κρυφή ελπίδα ότι θα λυθούν από μόνες τους.

Έχει παρατηρηθεί ότι ο λόγος για την αποφυγή της αντιμετώπισης τους, δεν είναι άλλος από τα συναισθηματικά μας φρένα. Στην προσπάθεια μάλιστα αποφυγής του ίδιου του προβλήματος, η εσωτερική μας ένταση αυξάνεται. Θα ήταν καλό, για εμάς τους ιδίους πρωτίστως, να το αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να γίνουμε πιο σαφείς και συγκεκριμένοι ως προς το τι θέλουμε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυσή του.

Η σημασία της αποδοχής

Η αποδοχή, η κατά πρόσωπο αντιμετώπιση, η άμεση λήψη αποφάσεων καθώς επίσης και η ευελιξία σε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, είναι οι βασικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων σου. Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι έχουμε άλυτα θέματα, άλλοτε μικρότερα και άλλοτε πολύ πιο σοβαρά. Από το ποιος θα πάει τα ρούχα στο καθαριστήριο, τι στάση τελικά θα κρατήσουμε με τον διευθυντή μας που μας φορτώνει όλο και περισσότερες ευθύνες, μέχρι τι αποφάσεις θα πάρουμε για την οικονομική μας ανάπτυξη, την προσωπική μας ευεξία και άλλα πολλά.

Η ζωή είναι γεμάτη από προβλήματα. Η επικεφαλίδα αλλάζει, στην ουσία όμως, ο τρόπος για την επίλυση προβλημάτων έχει να κάνει με το διαφορετικό πρίσμα που το βλέπει ο κάθε ένας. Ποια τελικά εσωτερική διαδρομή θα επιλέξεις να ακολουθήσεις για την αποτελεσματική και άμεση εξάλειψή τους; Ποιες είναι η ανάγκες σου; Τι προοπτικές έχεις; Ποια συναισθήματα σου δημιουργούνται και τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να προχωρήσεις δυναμικά μπροστά; Ας δούμε πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους δεν λύνεις τα προβλήματά σου αλλά και τρόπους για την επίλυση τους.

Ξεχώρισε τους στόχους σου από τους στόχους των άλλων

Ο σύντροφός σου είναι αγχωμένος για το αν θα πετύχει τελικά να πάρει την προαγωγή που επιθυμεί γιατί συνεπάγεται και αύξηση στο μισθό του. Το άγχος του είναι το οικονομικό σας μέλλον και θέλει να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο αποθεματικό. Ταυτοχρόνως εργάζεσαι και εσύ και δεδομένου ότι φροντίζετε από κοινού και επιμελώς για την οικονομική σας ευημερία, είσαι σίγουρη ότι η προσοχή του επικεντρώνεται σε ένα ανύπαρκτο για την ώρα πρόβλημα.

Μην ανησυχείς. Συμβαίνει σε πολλά ζευγάρια ο ένας σύντροφος να δείχνει μια μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα για τα οποία ο άλλος ενδιαφέρεται λιγότερο. Επίσης, δεν οδηγεί πουθενά στο να προσπαθήσουμε να ορίσουμε τι είναι σωστό και τι λάθος. Από την άλλη όμως, η έλλειψη επικοινωνίας και η παράβλεψη του προβλήματος ελπίζοντας ότι θα λυθεί μόνο του και δια μαγείας, δεν μας αφήνει να συνειδητοποιήσουμε ότι παίζουμε με τη φωτιά.

Τι να κάνεις: H επίλυση προβλημάτων απαιτεί επικοινωνία

Συζητήστε και βάλτε κοινούς στόχους. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να αποδείξεις ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, ούτε από την άλλη να βάλεις τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες στην άκρη. Μπορείτε να σεβαστείτε ο ένας τον άλλο και να δουλέψτε μαζί ώστε οι ανησυχίες και οι επιθυμίες σας, ως ξεχωριστές οντότητες, να καλύπτονται συλλογικά και συνειδητά στοχεύοντας στην προσωπική σας ευτυχία και ευημερία ως ζευγάρι.

Νιώθεις απογοητευμένη

Επιθυμείς να βρεις μια καινούργια δουλειά. Στέλνεις με ενθουσιασμό βιογραφικά καθημερινά για θέσεις στις οποίες τα προσόντα σου, πιστεύεις ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις τους αλλά τις περισσότερες φορές δεν σου απαντούν. Αναρωτιέσαι αν κάνεις κάτι λάθος και αρχίζεις να νιώθεις άσχημα. Στη συνέχεια, ανακαλύπτεις καινούργιες πλατφόρμες εύρεσης εργασίας και ελπίζεις ότι εν τέλει κάτι θα γίνει. Με το πέρασμα του χρόνου, συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση ή σου προτείνουν θέσεις υποδεέστερες από αυτή που ήδη κατέχεις ή ακόμα ότι ο μισθός που σου προσφέρουν είναι πολύ χαμηλός. Απογοητεύεσαι και αρχίζεις να αποφεύγεις ακόμα και την προσπάθεια. Κλείνεσαι στον εαυτό σου, στεναχωριέσαι, ενώ μπορείς να δημιουργήσεις νέες ευκαιρίες.

Τι να κάνεις: Ανακάλυψε νέα μονοπάτια

Ποια εργασία ακριβώς θέλεις να κάνεις και γιατί; Τι επιδιώκεις; Αν δυσκολεύεσαι, ζήτησε βοήθεια από έναν σύμβουλο. Ελέγξτε μαζί κατά πόσο τα προσόντα σου ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις. Ίσως ανακαλύψεις ότι καλό θα ήταν να παρακολουθήσεις ορισμένα σεμινάρια που να σου προσφέρουν πέρα από γνώσεις και απαραίτητες πιστοποιήσεις. Εμπλούτισε το βιογραφικό σου και τήρησε το πρόγραμμά σου με σύστημα.

Ξύπνα νωρίς το πρωί ακόμα κι αν δεν έχεις να κάνεις κάτι συγκεκριμένο, φρέσκαρε τις γνώσεις σου. Διεύρυνε τον κοινωνικό σου κύκλο και προώθησε επαγγελματικά τον εαυτό σου. Χρησιμοποίησε τις επαγγελματικές πλατφόρμες δικτύωσης. Ασκήσου, το περπάτημα κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία αλλά και στη διάθεση. Καθαρίζει το μυαλό και τις σκέψεις. Η επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων δεν είναι τόσο ανέφικτη όσο νομίζεις.

Αυστηρή αυτοκριτική και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Θέλεις να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής και εκγύμνασης αλλά φοβaσαι ότι δεν τα καταφέρεις. Το μυαλό σου κατακλύζεται από αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος. Εγκαταλείπεις την προσπάθεια πριν ακόμα ξεκινήσεις, η εσωτερική σου φωνή σου ζητάει να προσπαθήσεις, να ξεκινήσεις, να επιμείνεις και βρίσκεσαι διαρκώς σε κόντρα με την χαμηλή αυτοεκτίμησή σου που σου ψιθυρίζει “γιατί να μπεις στον κόπο, δεν θα τα καταφέρεις, γιατί να ασχοληθείς, τίποτα δεν θα αλλάξει” και η ψυχή σου γεμίζει θλίψη.

Τι να κάνεις: Δώσε θάρρος στον εαυτό σου

Κουβέντιασε με τον εαυτό σου όπως θα κουβέντιαζες με ένα μικρό παιδί. Δώσ’ του κουράγιο, θάρρος να προχωρήσει και δεσμεύσου να ακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο και πιο εύκολο πρόγραμμα στην αρχή. Θα δεις με τον καιρό, πως από την ημέρα που αποφάσισες να φροντίσεις τον εαυτό σου, η λογική έχει υπερισχύσει με αποτέλεσμα κάθε μη εποικοδομητική κριτική προς τον εαυτό σου να εξαφανίζεται. Αν παρατηρήσεις ότι δυσκολεύεσαι να το κάνεις αυτό, μη διστάσεις να ζητήσεις την ενθάρρυνση από τους φίλους σου ή από έναν ειδικό.

Οι προσδοκίες σου δεν είναι ρεαλιστικές

Oνειρεύεσαι να κάνεις ένα μεγάλο και μακρινό ταξίδι. Οι οικονομικές συνθήκες όμως δεν σου το επιτρέπουν. Αποφασίζεις να κάνεις αίτηση και να βρείς μια δεύτερη δουλειά και τα έσοδα που θα εισπράττεις από αυτή, να τα αποταμιεύσεις με σκοπό να πραγματοποιήσεις αυτό το ταξίδι. Το σχέδιο σου φαίνεται μια χαρά, ενθουσιάζεσαι, μόνο που δεύτερη δουλειά δεν βρίσκεις. Οι ημέρες περνούν κι εσύ νιώθεις ότι το όνειρό σου απομακρύνεται σαν πλοίο στο οποίο δεν πρόλαβες να επιβιβαστείς. Θυμώνεις, στενοχωριέσαι και απογοητεύεσαι κάθε μέρα και πιο πολύ. Ποιος ο λόγος να αφήσεις τόσα αρνητικά συναισθήματα να πλημμυρίσουν την ψυχή σου, όταν πολλά μπορούν να τακτοποιηθούν;

Τι να κάνεις: Μελέτησε και επαναπροσδιόρισε τον στόχο σου

Οι επιτεύξιμες λύσεις είναι λεπτομερείς και ρεαλιστικές. Ξεκίνα από τα βασικά. Μελέτησε το κόστος του ταξιδιού. Είναι κάτι που μπορείς να φτάσεις ακόμα κι αν βρεις μια δεύτερη δουλειά; Υπάρχει περίπτωση να κάνεις περικοπές περιττών εξόδων για να βοηθηθείς;  Αν δεις ότι δεν είναι ρεαλιστικό αυτό που επιθυμείς τη συγκεκριμένη, επαναπροσδιόρισε τον προορισμό σου. Μποδρεί να σχεδιάσεις ένα εκπληκτικό ταξίδι σε πιο κοντινό προορισμό. Βάλε ένα πρόγραμμα και τήρησέ το κατά γράμμα. Κάνε έναν επανέλεγχο σε έναν μήνα και δες τι πήγε καλά και τι όχι. Οι διορθωτικές κινήσεις αξίζουν να γίνονται άμεσα.

Χρειάζεσαι υποστήριξη

Αναγνωρίζεις ότι έχεις ανάγκη μια πιο υποστηρικτική σχέση. Μίλα με τον σύντροφό σου, δεν χρειάζεται να κρύβεις τα προβλήματά κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας. Είναι πολύ συνηθισμένο να αντιλαμβάνεστε και οι δύο πλευρές τα υπαρκτά προβλήματα στην καθημερινότητά σας, ο τρόπος που προσπαθείτε να τα προσεγγίσετε όμως να είναι διαφορετικός κι αυτό σε διαβεβαιώνω ότι δεν είναι καθόλου κακό.

Τι μπορείς να κάνεις: Άλλαξε σκέψη και συμπεριφορά

Το κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων είναι να μιλάς για αυτό που σε ενοχλεί την ώρα που συμβαίνει. Μην αφήνεις να συσσωρευτούν προβλήματα και παράπονα. Αυτό θα οδηγήσει σε διαμάχη. Αν ο σύντροφός σου ή εσύ έχεις συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς, έχει έρθει η ώρα να γίνετε και οι δύο πιο ευρηματικοί και ευέλικτοι. Θα χρειαστεί να υπενθυμίσετε ο ένας στον άλλον αυτό που είπατε στην αρχική σας συζήτηση, όχι μια αλλά αρκετές φορές. Το να γίνεστε αντιδραστικοί δεν οδηγεί πουθενά. Το μάθημα εδώ είναι, η αλλαγή τρόπου συμπεριφοράς, αντιμετώπισης και αναγνώρισης του θέματος. Να θυμάσαι πάντα ότι έχεις διανύσει ήδη τη μισή διαδρομή της επίλυσης του προβλήματος, όταν το έχεις συνειδητοποιήσει και αποδεχθεί.

* * *

life coach
Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική, ειδικά αυτή με τον εαυτό μας. Καλό είναι να μην υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά. Σε περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε για τους δικούς σας προβληματισμούς, κλείστε τη συνεδρία σας εδώ για να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί.

Γαβριέλλα Καραπατή

 

Αρθογραφώντας για το
Beauté Magazine 

Μοιραστείτε το:
Call Now Button