Στη ζωή σου ίσως έχουν υπάρξει στιγμές που θα έχεις αναρωτηθεί αν πρέπει να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία σε μια σχέση που σε έχει τελειώσει και ο χωρισμός σε έχει πληγώσει. Όταν μιλάμε για σχέσεις, αυτές μπορεί να είναι ένας έρωτας που τελικά δεν έχει σβήσει, μια φιλία που έχει διαρραγεί, οικογενειακοί δεσμοί που μας έχουν πονέσει. Κακά τα ψέματα, οι δεύτερες ευκαιρίες είναι δύσκολη απόφαση, ειδικά όταν πρόκειται να δεχτείς πίσω στη ζωή σου έναν άνθρωπο που νιώθεις ότι με κάποιο τρόπο σε έχει βλάψει. Η απόφαση αυτή, μόνο απλή δεν είναι και ας δούμε γιατί.
Η επιλογή να δεχτείς κάποιον πίσω στη ζωή σου ενώ σε έχει ήδη πληγώσει, μπορεί να είναι περίπλοκη. Πρέπει να είναι πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη του και εσύ να είσαι ανοιχτή στη συγχώρεση. Ο καθορισμός σαφών προσδοκιών, σίγουρα θα σε βοηθήσει να είσαι ξεκάθαρη με τον εαυτό σου και με τους ανθρώπους γύρω σου. Θα ήταν χρήσιμο να λάβεις υπόψη σου τα παρακάτω όταν προσπαθείς να αποφασίσεις αν θα δώσεις σε κάποιον μια δεύτερη ευκαιρία ή όχι.
Aποδοχή των ευθυνών
Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσεις εάν αυτό το άτομο έχει συνειδητοποιήσει ότι οι πράξεις του σε έχουν βλάψει. Μην διστάσεις να κάνεις στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις:
- Αναγνωρίζει πράγματι το λάθος του και ζητάει συνειδητά συγγνώμη;
- Σε κατηγορεί ότι είσαι υπερβολικά ευαίσθητη;
- Μήπως συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα;
Το τελευταίο πράγμα που επιθυμείς είναι να παγιδευτείς σε έναν κύκλο συναισθηματικής χειραγώγησης. Αυτό συμβαίνει όταν το άτομο που σε έχει πληγώσει σε κάνει να νιώθεις ή και σου χρεώνει ότι δραματοποιείς τα γεγονότα και τις καταστάσεις. Μπορεί ακόμη να θεωρεί ότι είσαι υπερβολική και ότι υπερ-αναλύεις τα συναισθήματά σου.
Σκέψου ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμπλακείς σε ένα παιχνίδι κατηγοριών και συγκρούσεων. Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν από εμάς να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των αποφάσεών μας και να αποδεχόμαστε την ευθύνη τους. Να θυμάσαι πως όταν κάποιος αναλαμβάνει το κόστος των πράξεών του, τότε ενισχύει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία του. Δείχνει επίσης ότι είναι πρόθυμος να προσπαθήσει για να κάνει τη σχέση να λειτουργήσει.
Επανεξέτασε το ζήτημα της συγχώρεσης
Μετά από ένα δυσάρεστο περιστατικό που σε έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση, μπορεί να αναρωτιέσαι: “Γιατί να του δώσω δεύτερη ευκαιρία;” “Πρέπει να του δώσω άλλη μια ευκαιρία ενώ με έχει πληγώσει;” Πριν προσπαθήσεις να απαντήσεις στα “πρέπει”’ σου, καλό θα ήταν πρώτα να αποφασίσεις αν μπορείς κι αν θέλεις να συγχωρέσεις τα λάθη του. Εάν καταλάβεις ότι ο κύκλος έχει κλείσει για σένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπεις στη διαδικασία συμφιλίωσης.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα κι αυτό είναι καλό να μην το ξεχνάς. Είναι σημαντικό για όλους μας να έχουμε την ικανότητα να συγχωρούμε. Καλό είναι να έχεις κατά νού ότι τις δεύτερες ευκαιρίες τις δίνουμε γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε ζυγίσει σωστά τις καταστάσεις πριν πάρουμε οποιαδήποτε σημαντική απόφαση.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχική μας ισορροπία και η συναισθηματική μας ευεξία, επηρεάζονται αρνητικά για όσο χρονικό διάστημα παραμένουμε σε μια κατάσταση που όχι μόνο δεν συγχωρεί αλλά επιδιώκει και την εκδίκηση πολλές φορές. Συνήθως, όταν δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε κάποιον που μας έχεις πληγώσει, χρειάζεται να ψάξουμε λίγο πιο βαθιά και να βρούμε ποια είναι τα δικά μας προσωπικά εμπόδια που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, ακόμα κι αν η απόφαση είναι ότι δεν επιθυμούμε τελικά να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία.
H διαδικασία
Εάν έχεις αποφασίσει ότι μπορείς και είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τη διαδικασία της συγχώρεσης, κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Αισθάνεσαι ότι ο άνθρωπος που σε έχει πληγώσει έχει καταλάβει τι έχει κάνει ακριβώς και για ποιο λόγο; Πιστεύεις ότι μια συζήτηση μαζί του θα ήταν χρήσιμη και βοηθητική;
- Μπορείς να κατανοήσεις τις πράξεις του ατόμου που σε πλήγωσε;
- Εσύ έχεις κάνει κάποιος λάθος στο παρελθόν; Σε έχουν συγχωρέσει κι αν ναι πως ένιωθε ο άνθρωπος που πλήγωσες;
- Τελικά αξίζει να επενδύσεις στη σχέση σου με αυτό το άτομο;
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το να συγχωρείς δεν σημαίνει ότι δικαιολογείς τον άνθρωπο που σε πλήγωσε, ούτε ότι τον απαλλάσσεις από το να είναι υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του. Αντίθετα, το να συγχωρείς τους ανθρώπους είναι ένα κοινωνικό ένστικτο που οδηγεί στην επίλυση πολλών προβλημάτων. Μπορεί να σε βοηθήσει στην επούλωση των εσωτερικών σου τραυμάτων και να σου επιτρέψει να προχωρήσεις σε μια ζωή με νόημα και συγκεκριμένο σκοπό.
Συναισθηματική ωριμότητα
Η αλήθεια είναι ότι το να ζητάς από κάποιον να αλλάξει τη συμπεριφορά του, δεν είναι κάτι εύκολο, ειδικά αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί. Αν όμως συμφωνήσει σε αυτό, τότε καλό είναι να γνωρίζεις, ότι η επίτευξη της αλλαγής που ζητάς έχει να κάνει με τη στάση και των δύο σας απέναντι στο αίτημά σας. Επομένως, όταν εσείς ζητάτε μια αλλαγή από κάποιον άλλο, επιβραβεύστε αυτό το άτομο λέγοντάς του ότι οι προσπάθειές του κάνουν τη διαφορά.
Όταν κάποιος καλείται να αλλάξει συμπεριφορά, θα πρέπει να καταλάβει ότι τέτοιου είδους αιτήματα αποτελούν ένδειξη της δέσμευσης του άλλου ατόμου σε αυτό. Το να το σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο, κάνει τέτοια αιτήματα πιο ελκυστικά και μας δίνει καλύτερα κίνητρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν ο πρώην σύντροφος ή ο φίλος σου δεν έχει συναισθηματική ωριμότητα και συνεχίζει να ενεργεί με τρόπους που προκάλεσαν τα προβλήματα εξαρχής, το να του επιτρέπεις να συνεχίζει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, το πιο πιθανό είναι να διαταράξει τη συναισθηματική “θεραπεία” που έχεις εργαστεί σκληρά για να πετύχεις.
Νέες προσδοκίες
Καθώς εξελισσόμαστε, το ίδιο κάνουν και τα ιδανικά, οι ανάγκες και τα θέλω μας. Επομένως, είναι σημαντικό να μεταδώσεις σωστά τις νέες σου προσδοκίες στους άλλους.
Μερικά παραδείγματα προσδοκιών για υγιείς σχέσεις
- Αμοιβαία κατανόηση και συμβιβασμός
- Αμοιβαία εμπιστοσύνη
- Σεβασμός στις διαφορές
- Εκτίμηση στη σχέση
- Ίση δέσμευση στη σχέση
- Ενσυναίσθηση και αποδοχή των εμπειριών και των συναισθημάτων των άλλων
Η ικανότητα να δίνει ο ένας στον άλλον δεύτερες ευκαιρίες, είναι μια από τις πιο όμορφες δυνάμεις των ανθρώπων. Πρέπει όμως να χρησιμοποιείται με σύνεση και να θυμάσαι ότι αξίζει το κόπο να το κάνεις μόνο όταν αισθάνεσαι ότι εσύ και ο άλλος ότι είστε πρόθυμοι να κοπιάσετε μαζί.
* * *
Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική, ειδικά αυτή με τον εαυτό μας. Καλό είναι να μην υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά. Σε περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε για τους δικούς σας προβληματισμούς, κλείστε τη συνεδρία σας εδώ για να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί.
Γαβριέλλα Καραπατή
Αρθογραφώντας για το
Beauté Magazine