«Οι πιο ένδοξες στιγμές της ζωής δεν είναι οι λεγόμενες μέρες επιτυχίας, αλλά, περισσότερο, οι μέρες εκείνες που, μετά από απόρριψη και απελπισία, αισθάνεσαι να μεγαλώνει μέσα σου η θέληση για ζωή και η υπόσχεση για μελλοντικά επιτεύγματα».

~ Γκυστάβ Φλομπέρ, 1821-1880, Γάλλος συγγραφέας ~

Ο Φλομπέρ αν το σκεφτούμε καλά, αυτό που μας λέει είναι ότι τα επιτεύγματα, έρχονται αφού πρώτα έχουμε γευτεί την πικρή γεύση της απόρριψης, της αποτυχίας. Έχει γεμίσει η ψυχή μας απογοήτευση, πόνο, στενοχώρια και πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε ότι τελικά ‘’δεν αξίζουμε’’. Είναι όμως έτσι;

Η απόρριψη δημιουργεί έναν εσωτερικό σεισμό. Χάνουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας, κλονίζεται η θέση μας, η σχέση με τον εαυτό μας, με τους δικούς μας ανθρώπους, η εικόνα που έχουμε για εμάς τους ίδιους. Αισθανόμαστε να μειονεκτούμε κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το κλειδί. Η απόρριψη δεν είναι τίποτα άλλο από μια μεγάλη ευκαιρία για να επανατοποθετηθούμε απέναντι στη ζωή, την εργασία, τις σχέσεις μας με τους άλλους μα πάνω από όλα με τη θέση μας στη ζωή, τη δική μας ζωή! Κινητήρια δύναμη είναι, που μας ωθεί να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Να πετάξουμε τα σκούρα γυαλιά που μας κρύβουν το φως και να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι, να την παρατηρήσουμε σαν ανοιγμένη πολύχρωμη βεντάλια. Έτσι θα μπορέσουμε να επιλέξουμε αυτά που εμείς θέλουμε και συνειδητά υιοθετούμε ως τρόπο ζωής. Να βελτιωθούμε και να οδηγηθούμε προς τα εκεί που η ψυχή και οι προσωπικές μας ανάγκες ορίζουν. Να θυμάστε ότι η χειρότερη μορφή απόρριψης, δεν είναι άλλη παρά η απόρριψη του ίδιου μας του εαυτού. Νιώθουμε αδύναμοι να τα βγάλουμε πέρα και δεν έχουμε ούτε το θάρρος ούτε τη δύναμη να προσπαθήσουμε για όλα όσα ονειρευτήκαμε. Απαξιώνουμε τον εαυτό μας με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούμε και τότε είναι που μαζεύονται γύρω μας όχι αυτοί που μας αγαπούν αλλά εκείνοι, που εξαιτίας δικών τους εσωτερικών προβλημάτων, θα μας κάνουν να νιώσουμε ακόμα πιο ασήμαντοι για να ικανοποιήσουν το δικό τους εγώ. Με λίγα λόγια θα μας κάνουν το βίο αβίωτο.

Η υγιής απόρριψη μας προτρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Μας δείχνει το δρόμο για το πως θα καταφέρουμε να φτάσουμε τους στόχους μας. Ίσως χρειαζόμαστε μεγαλύτερη εκπαίδευση για να αποκτήσουμε την εργασιακή θέση που θέλουμε ή είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για να αλλάξουμε καριέρα ή και τρόπο ζωής, συνήθειες. Να κάνουμε αυτό που εμείς θέλουμε από επιλογή και όχι να φυτευτούμε σε μια θέση από ανάγκη, ή από το αίσθημα της υποχρέωσης για την οικογενειακή επιχείρηση βαρυγκωμώντας. Όταν το κεφάλι σας έχει πλημμυρίσει από τις λέξεις ‘’όχι, δεν σε θέλω πια, δεν μου κάνεις, η συνεργασία μας σταματάει εδώ’’, αναρωτηθείτε ποια είναι τα δικά σας κενά, τα δικά όνειρά, τι αφήσατε πίσω σας, τι θα επιθυμούσατε να αλλάξετε, να βελτιώσετε και τολμήστε το. Δεν υπάρχει λόγος να ρίχνουμε το φταίξιμο πάντα κάπου αλλού.

Μια ερωτική απόρριψη ή μια φιλιά που διαλύθηκε με την πάροδο του χρόνου, μας γεμίζει πόνο και ψάχνουμε να βρούμε που είναι το λάθος και τις περισσότερες φορές δεν το βλέπουμε. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ αν αυτή η ιστορία έκανε τον κύκλο της και έκλεισε; Ότι η ζωή μας απαλλάσσει από ανθρώπους και καταστάσεις που δεν αξίζουν τον κόπο να ασχοληθούμε παραπάνω γιατί με άλλα λόγια δεν ταιριάζουμε πια;

Έχοντας ζήσει διαφόρων ειδών απορρίψεις, οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές, εργασιακές κι έχοντας διανύσει χιλιόμετρα στη λεωφόρο της απόρριψης, απέκτησα έναν εσωτερικό μετρητή ο οποίος λέει πάντα την αλήθεια και έχει γίνει ο καλύτερός μου δάσκαλος. Είναι μια σειρά από ερωτήματα που θέτω στον εαυτό μου κάθε φορά που ψάχνω για απαντήσεις.

Με ρωτάω αν πραγματικά μου αρέσω, ως άνθρωπος, ως επαγγελματίας, φίλη, σύζυγος, αδελφή, κόρη, … (και η λίστα δεν τελειώνει να είσαστε σίγουροι) και είτε η απάντηση είναι ναι, είτε όχι, την αιτιολογώ. Υπάρχουν φορές που με έχω τσακώσει να μην είμαι εντάξει και  χωρίς να στρουθοκαμηλίζω και να με χειροκροτώ αναίτια, ξεκινάω την εσωτερική  μου ‘’φασίνα’’ και τακτοποιώ όλα όσα χρειάζονται για να είμαι αυτή που θέλω. Αυτή που θα σας σύστηνα για φίλη, συνεργάτη, για οτιδήποτε με απασχολεί. Επιλέγω να βελτιώνομαι για να μπορώ να μοιράζομαι τα καλύτερα κομμάτια μου με όσους έχουν πραγματική σημασία.

Σκεφθείτε, μήπως η απόρριψη τελικά, είναι η αφετηρία για την προσωπική μας βελτίωση και απελευθέρωση;

* * *

life coach
Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική, ειδικά αυτή με τον εαυτό μας. Καλό είναι να μην υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά. Σε περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε για τους δικούς σας προβληματισμούς, κλείστε τη συνεδρία σας εδώ για να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί.

Γαβριέλλα Καραπατή

Μοιραστείτε το:
Call Now Button