Η μοναξιά είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο και η αλήθεια είναι ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική μας κατάσταση και την ευζωία μας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε την μοναξιά και να ακολουθήσουμε νέες διαδρομές ώστε να συνδεθούμε με τους άλλους γύρω μας. Γεγονός είναι ότι όλα τα πράγματα στη ζωή κάνουν κύκλους και στην εποχή που ζούμε, η ταχύτητα με την οποία ζούμε επισπεύδει την αλλαγή και είναι ανάγκη πια να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε πιο εύκολα.

Το διαδίκτυο και ειδικά οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, χρεώνονται για πολλά. Αν θέλετε την άποψή μου θα σας πω ότι δεν συμφωνώ. Αυτό που έμαθα και κατάλαβα, είναι πως ό,τι ζητήσεις στο διαδίκτυο αυτό θα σου δώσει. Αν λοιπόν οι πληροφορίες που ζητάς είναι αδιάφορες, δεν σου προσφέρουν τίποτα σημαντικό και ουσιαστικό τότε θα σου απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Όταν άνοιξα το λογαριασμό μου στην πιο γνωστή πλατφόρμα, μου είχαν στείλει ένα παιχνίδι με ζώα, λουλούδια, φροντίδα σπιτιού, φάρμας και διάφορα άλλα. Μέσα σε λίγες ημέρες παρατήρησα ότι βιαζόμουν να γυρίσω σπίτι για να ποτίσω τα ηλεκτρονικά λουλούδια, ενώ στη βεράντα δεν είχα ούτε βασιλικό και να φροντίσω το ηλεκτρονικό μου κατοικίδιο. Καταλαβαίνετε ότι ξήλωσα κάθε τι που κρατούσε το μυαλό μου απασχολημένο με λάθος τρόπο.

Αναρωτηθείτε, χρησιμοποιείτε τις πλατφόρμες για να κοινωνικοποιηθείτε, για να διευρύνετε τον κύκλο σας ή για να μαζέψετε καρδούλες και likes; Σας ενδιαφέρει να ενταχθείτε σε ομάδες με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα ή το ζητούμενο είναι να αποκτήσετε πολλούς και αδιάφορους προς εσάς ακολούθους; Να πείτε τον πόνο σας ή να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις ώστε να κουβεντιάσετε και γιατί όχι να βρεθείτε δημοσίως με άλλους ανθρώπους; Να επιτεθείτε ώστε να γίνει ‘’φασαρία’’ και ‘’ντόρος’’ ή να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση ή σε μια εκδήλωση;

Συμβουλές και προτάσεις για το πώς θα ξεφύγουμε από την μοναξιά που μας κατακλύζει υπάρχουν αρκετές και ο κάθε ένας από εμάς αν αποφασίσει να ασχοληθεί με τις ανάγκες, του βρίσκει απαντήσεις και λύσεις σε όλα τα θέματα που τον απασχολούν. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι θέλουμε να αλλάξουμε;

Καθημερινά στις συνεδρίες ακούω για τη μοναξιά σε όλες τις ηλικίες και ενώ τελικά όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν είναι λίγοι αυτοί που τολμούν να ξεφύγουν από τη συνήθεια της καθημερινότητά τους και ας μην ζουν καλά.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αναγνωρίστε τη μοναξιά

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε τη μοναξιά είναι να αναγνωρίσετε ότι είναι μια συναισθηματική κατάσταση που αντιμετωπίζετε. Αναλογιστείτε το λόγο που σας κάνει να νιώθετε μόνοι,  και προσπαθήστε να καταλάβετε ποιοι παράγοντες μπορεί να συνεισφέρουν σε αυτή την αίσθηση. Είναι οικονομικό το θέμα και δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα λογικό έξοδο για μια βόλτα; Ζητήματα οικογένειας, λόγου χάρη γονείς που σας έχουν ανάγκη κι έχετε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι; Ένας χωρισμός ή ένα πένθος που σας έχει απομακρύνει από τους γνωστούς σας; Υπερβολικός φόρτος εργασίας και ακατάστατα ωράρια με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κάνετε ένα πρόγραμμα ή να μην έχετε πια διάθεση; Έχετε απολυθεί και νιώθετε άσχημα; Η εξωτερική σας εικόνα έχει αλλάξει και δεν νιώθετε καλά με τον εαυτό σας; Δεν έχετε πλέον τι να πείτε;

Φροντίστε τον εαυτό σας

Είναι σημαντικό να προσέχετε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας. Προσδιορίστε τις δραστηριότητες και τα πράγματα που σας δίνουν ενέργεια και τόνωση. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας και ανακαλύψτε νέες δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν. Όταν βρέθηκα σε μια αντίστοιχη κατάσταση, βιώνοντας ζητήματα στο σπίτι σοβαρά, γνώριζα ότι για να βοηθήσω αυτούς που με είχαν ανάγκη, όφειλα να προστατεύσω και να ικανοποιήσω τον εαυτό μου. Γράφτηκα σε μια σχολή χορού γιατί αυτό μου έδινε χαρά αλλά και τη δυνατότητα να γνωρίσω κόσμο ο οποίος είχε τουλάχιστον ένα ενδιαφέρον κοινό με εμένα και σας διαβεβαιώνω πως ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσα να μου προσφέρω την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Δημιουργήστε επαφές

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε και να δημιουργήσετε επαφές με ανθρώπους που συναναστρέφεστε στην καθημερινότητά σας. Ενταχθείτε σε κοινότητες. Σας το λέω συχνά για τις κοινότητες το ξέρω, είναι πάντα μια πολύ καλή λύση. Οργανωθείτε μέσα από τους Δήμους σας, γιατί όχι; Έχουν ομάδες γυμναστικής, χορευτικές, περιηγητικές κ.α. Σκεφθείτε το και δοκιμάστε κι εσείς κάτι διαφορετικό. Προσεγγίστε συναδέλφους με τους οποίους κάτι έχετε να πείτε. Δηλώστε συμμετοχή σε συναντήσεις ομάδων ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, θα βρείτε πολλές αν ψάξετε και πάρτε μέρος σε εθελοντικές δραστηριότητες, δεν έχετε ιδέα πόσους και διαφορετικούς ενδιαφέροντες ανθρώπους θα συναντήσετε.

Αξιοποιήστε το διαδίκτυο

Η τεχνολογία μας προσφέρει πληθώρα εργαλείων για να συνδεθούμε με τους άλλους, ακόμη και όταν δεν μπορούμε να είμαστε φυσικά παρόντες. Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εφαρμογές άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων ή ακόμη και τηλεδιάσκεψη για να επικοινωνήσετε με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους, ειδικά αν οι αγαπημένοι σας ζουν σε άλλη πόλη ή χώρα. Ενταχθείτε σε ομάδες του ενδιαφέροντός σας θα βρείτε πολλές μέσα στα κοινωνικά δίκτυα. Σχολιάστε τις δημοσιεύσεις, αλληλεπιδράστε με τους άλλους και θα δείτε ότι τελικά και μέσα από τα δίκτυα μπορείτε να κάνετε όμορφες και ανθρώπινες γνωριμίες φτάνει να το βάλετε στο μυαλό σας και να δημιουργήσετε τις σωστές προϋποθέσεις και οπωσδήποτε να έχετε συγκεκριμένα και ευδιάκριτα όρια.

Φροντίστε την υγεία σας

Η σωματική υγεία είναι σημαντική για την ψυχική μας ευεξία. Ασκηθείτε, φροντίστε τη διατροφή και τον ύπνο σας. Όσο περισσότερο το ρίχνουμε στα έτοιμα φαγητά και το αλκοόλ, τόσο δυσκολεύουμε τον οργανισμό μας. Όταν μας κοιτάμε στον καθρέφτη και μας αρέσουμε ακόμα και με τα λίγα παραπάνω μας κιλάκια, αναπτύσσουμε την αυτοπεποίθησή μας, την φιλαρέσκεια και την αισιοδοξία μας. Μην ξεχνάμε ότι γοητευόμαστε από αυτούς που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αφήστε το παρελθόν, ζήστε το τώρα

Ποιό το όφελος να αναμασάμε διαρκώς το τι έγινε στο παρελθόν; Που μας οδηγεί αυτό; Στο να μηρυκάζουμε τις ίδιες καταστάσεις που μας έχουν πονέσει και να πονάμε ακόμα περισσότερο. Να μένουμε προσκολλημένοι σε αυτό που ήμασταν και σε αυτά που είχαμε. Σαν να ζούμε μέσα στην ενοχή της αποκοπής. Το παρελθόν όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά και δεν μεταφέρετε στο παρόν. Όποιος θέλει να προχωρήσει μπροστά το αφήνει εκεί που ανήκει. Απολαύστε κάθε στιγμή όπως εμφανίζεται και όπως της αξίζει. Μέσα από τους καινούργιους κύκλους, με καινούργια πρόσωπα και καταστάσεις. Ακίνητα στις θέσεις τους μένουν τα δέντρα. Οι άνθρωποι προχωράμε μπροστά και αλλάζουμε συνήθειες, νοοτροπία και καθημερινότητα. Βγείτε έξω, περπατήστε, γελάστε και φτιάξτε την ημέρα σας από την αρχή. Το δικαιούστε.

Τις παραπάνω συμβουλές τις έχετε ακούσει κι άλλες φορές. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μοναξιά είναι κάτι που μπορείτε να ξεπεράσετε με θέληση και προσπάθεια. Μπορείτε, αν το αποφασίσετε να δημιουργήσετε μια ευτυχισμένη ζωή κι αν δυσκολεύεστε, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Αν αισθάνεσαι μοναξιά όταν είσαι μόνος, έχεις κακή παρέα

Jean-Paul Sartre

* * *

life coachΑς μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική,  ειδικά αυτή με τον εαυτό μας. Καλό είναι να μην υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά. Σε περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε για τους δικούς σας προβληματισμούς, κλείστε τη συνεδρία σας εδώ για  να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί.

Γαβριέλλα Καραπατή

Μοιραστείτε το:
Call Now Button