Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος χαράς, ευθυμίας και συντροφικότητας. Είναι μια εποχή γεμάτη ζεστασιά, αγάπη και γέλιο. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος μοναξιάς και θλίψης. Οι ημέρες των γιορτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες και ειδικά για όσους έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα. Η φυσική απώλεια, ένας χωρισμός, η απομάκρυνση από την οικογένεια και τους φίλους, η επαγγελματική αστάθεια και οποιαδήποτε συνθήκη δημιουργεί αναταράξεις, απομακρύνει την ψυχή και το μυαλό από το εορταστικό κλίμα, τα ήθη και τα έθιμα. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε μερικούς πρακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά των Χριστουγέννων, είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας. Μπορεί να μην σας είναι εύκολο να κάνετε στην άκρη τη θλίψης και τη μοναξιά που νιώθετε και ειλικρινά δεν πειράζει γιατί είναι φυσικό μέρος της διαδικασίας του ‘’πένθους’’. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει την απώλεια αγαπημένων προσώπων, την απουσία φίλων και μελών της οικογένειας ή της εργασίας σας. Αποδεχόμενοι τα συναισθήματά σας, μπορείτε να αρχίσετε να τα επεξεργάζεστε και να βρείτε τρόπους να τα αντιμετωπίσετε. 

Συνδεθείτε με άλλους

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να καταπολεμήσετε τη μοναξιά κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι να συνδεθείτε με άλλους. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν βρίσκεστε μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σας, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με παλιούς γνωστούς, αν αυτό σας είναι δύσκολο ή δεν οδηγήσει πουθενά, σκεφθείτε να γίνετε μέλος μιας τοπικής κοινότητας ή να παρακολουθήσετε μια εκδήλωση για να γνωρίσετε νέα άτομα. Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε και να αλληλεπιδράσετε με την κοινότητά σας. Εσείς προσφέρετε έργο και ταυτοχρόνως η κοινότητα σας προσφέρει απασχόληση και γνωριμίες. Τι λέτε;

Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά των ημερών, είναι να εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα. Να σας κανακέψτε, να σας αγαπήσετε και να σας αγκαλιάσετε από την αρχή. Αυτό σημαίνει να φροντίσετε τη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία και ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά, τρώτε υγιεινά. Εξασκηθείτε στο διαλογισμό, αφιερώστε χρόνο για δραστηριότητες που σας κάνουν χαρούμενους, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κάνετε μια βόλτα στην πόλη ή στην φύση και ακούστε τη μουσική που σας ευχαριστεί. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ολοκληρωμένοι και λιγότερο μόνοι κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Δημιουργήστε νέες παραδόσεις

Εάν δεν μπορείτε να περάσετε τα Χριστούγεννα με αγαπημένα πρόσωπα λόγω απόστασης ή άλλων συνθηκών, σκεφτείτε να δημιουργήσετε νέες παραδόσεις για τον εαυτό σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όπως το να ψήσετε τις αγαπημένες σας γιορτινές λιχουδιές ή να παρακολουθήσετε τις ταινίες που επιθυμείτε. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε κάτι νέο, όπως το να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι. Έχετε δοκιμάσει να κάνετε λόγου χάρη πατινάζ; Η δημιουργία νέων παραδόσεων μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο συνδεδεμένοι με το πνεύμα και να πετάξετε τη μοναξιά των Χριστουγέννων από το παράθυρο. 

Εστιάστε σε όλα τα καλά της ζωής σας

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμήσετε τη μοναξιά κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι να εστιάσετε σε ό,τι καλό σας συμβαίνει. Συνηθίζουμε να ξεχνάμε πως στην καθημερινότητά μας απολαμβάνουμε συναισθήματα, καταστάσεις αλλά και αντικείμενα για τα οποία έχουμε κουραστεί να τα αποκτήσουμε. Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας, αντί να ασχολείστε με αυτά που σας λείπουν. Σκεφτείτε να κάνετε μια λίστα με όλα τα καλά της ζωής σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό και σημαντικό όσο ότι έχετε μια στέγη πάνω από το κεφάλι σας ή ότι το ψυγείο σας είναι γεμάτο. Να θυμάστε ότι τίποτα από τα καλά που απολαμβάνετε δεν είναι δεδομένα. Η εστίαση στην ευγνωμοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την οπτική σας και να αισθανθείτε πιο θετικά για τον εαυτό σας την περίοδο των γιορτών.

Θέστε εφικτούς στόχους

Μια άλλη σημαντική στρατηγική για την αντιμετώπιση της μοναξιάς είναι να θέσετε εφικτούς στόχους για τον εαυτό σας. Οι στόχοι θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τα συναισθήματα απομόνωσης και θλίψης και όχι μόνο κατά την περίοδο των γιορτών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον εντοπισμό συγκεκριμένων ενεργειών που μπορείτε να κάνετε για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας ή χόμπι. Δημιουργήστε καινούργιους στόχους, όπως πως θα βελτιώσετε τον εαυτό σας ώστε να μην νιώθετε και να μην είστε μόνοι. Ασχοληθείτε με τα χόμπι σας και εντοπίστε σε ποιά μέρη συχνάζουν άλλοι άνθρωποι με τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς και ακολουθήστε τους. Θέτοντας εφικτούς στόχους, μπορείτε να αναπτύξετε μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού και νοήματος στη ζωή σας που θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τα συναισθήματα απομόνωσης και θλίψης.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν χρειάζεται

Εάν τα αισθήματα μοναξιάς επιμείνουν πέρα από την περίοδο των Χριστουγέννων ή γίνουν ανυπόφορα, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Η θεραπεία μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο για όσους παλεύουν με τη μοναξιά ή άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια των γιορτών και όχι μόνο. Ένας επαγγελματίας σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές αντιμετώπισης και να σας παρέχει υποστήριξη καθώς αντιμετωπίζετε τα συναισθήματα της απομόνωσης και τη θλίψης. Μην το σκέφτεστε, τολμήστε το. 

Ανακεφαλαιώνοντας, η αντιμετώπιση της μοναξιάς προϋποθέτει την αναγνώριση των συναισθημάτων σας, τη σύνδεση με τους άλλους, την εξάσκηση της αυτοφροντίδας, τη δημιουργία νέων παραδόσεων, την εστίαση στην ευγνωμοσύνη και την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας εάν χρειάζεται. Εφαρμόζοντας αυτές τις απλές τεχνικές, μπορείτε να βρείτε τρόπους για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα της απομόνωσης και της  θλίψης και να απολαύσετε τις γιορτές με τον δικό σας μοναδικό τρόπο. Θυμηθείτε ότι είναι εντάξει να νιώθετε μοναξιά κατά τη διάρκεια των γιορτών και ότι δεν είναι ντροπή να αναζητήσετε υποστήριξη εάν χρειάζεται. Με υπομονή, ευγένεια και συμπόνια για τον εαυτό σας, μπορείτε να βρείτε τρόπους να ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση και να απολαύσετε μια ουσιαστική περίοδο διακοπών με έναν άλλο μοναδικό τρόπο. Τον δικό σας!

Δεν βρίσκει κανείς τη μοναξιά, τη δημιουργεί

Marguerite Duras

* * *

life coach
Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική,  ειδικά αυτή με τον εαυτό μας. Καλό είναι να μην υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά. Σε περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε για τους δικούς σας προβληματισμούς, κλείστε τη συνεδρία σας εδώ για  να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί.

Γαβριέλλα Καραπατή

Μοιραστείτε το:
Call Now Button