Να και πάλι που κοντοζυγώνουν οι γιορτές και τα συναισθήματα πολλές φορές είναι ανάμικτα. Υπάρχουν συγκεντρώσεις που θα θέλαμε να πάμε αλλά κι αυτές που στην ιδέα και μόνο, ότι θα συνυπάρξουμε άλλη μια χρονιά με τους ‘’γνωστούς ενοχλητικούς’’, μας πιάνει πονοκέφαλος. Δυστυχώς όμως, ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους, δεν τολμάμε να εκφράσουμε τη δυσφορία μας και υπομένουμε καρτερικά, παρακαλώντας να περάσουν οι μέρες γρήγορα. Μέσα σε αυτή την παραζάλη της ‘’γιορτινής αγγαρείας’’, ξεχνάμε ότι αποφεύγοντας να θέσουμε τα δικά μας όρια, χάνουμε μαζί με την ομορφιά των ημερών και μέρος της αυτοεκτίμησής μας.

Οι γιορτινές συγκεντρώσεις αξίζουν όταν είναι πηγή χαράς για όλους. Αγάπης, προσφοράς και όμορφων συναισθημάτων. Όσο για τις ενοχλητικές και προσβλητικές συμπεριφορές, ήρθε η ώρα να τις εξαφανίσουμε. Με το να δειλιάζουμε και να ανεχόμαστε όποιον με τη συμπεριφορά ή και τα λόγια του μας προσβάλει, ξεχνάμε ότι του χαρίζουμε μια αυτοδυναμία την οποία ούτε αξίζει ούτε δικαιούται. Από την άλλη αντιδρώντας με υπερβολή, χάνουμε τις περισσότερες φορές το δίκιο μας.

Τι να κάνετε για να μην ενοχληθείτε;

Πρώτα απ’ όλα παραδεχθείτε δυνατά στον εαυτό σας την αλήθεια σας. Δεν είναι καθόλου κακό να μην θέλετε να απαντήσετε σε αυτούς που σας θέτουν αδιάκριτες ερωτήσεις. Γιατί να συγχίζεστε με το θράσος των ‘’γνωστών ταραχοποιών’’ και των ερωτήσεών τους; Ερωτήσεις όπως: ‘’εσύ πότε θα παντρευτείς, παιδάκι δεν θα κάνετε, πόσο αγόρασες το αυτοκίνητό σου, έμαθα ότι έχασες τη δουλειά σου και θα πρέπει να είσαι χάλια, γιατί πάχυνες, γιατί αδυνάτισες’’ παραβιάζουν την ψυχή σας.

Θέστε τα όριά σας από πριν. Όταν έχουμε τοποθετηθεί κι έχουμε κατανοήσει πλήρως τα όριά μας, προστατεύοντας με αγάπη τον εαυτό μας και με σεβασμό, καμία προσβλητική ή αδιάκριτη συμπεριφορά δεν μας αγγίζει γιατί πολύ απλά, δεν θα μπορέσουν να την εκφράσουν. Μας φέρονται όπως εμείς επιτρέπουμε.

Αν σας κάνουν μια ενοχλητική ερώτηση, μην απαντήσετε και μην αντεπιτεθείτε. Στρέψτε τη συζήτηση σε ένα άλλο θέμα κοινού ενδιαφέροντος. Αν παρόλα αυτά ‘’ο γνωστός ταραξίας’’ επιμείνει, συνεχίστε να τον αγνοείται. Κάντε ότι δεν ακούσατε, βάλτε άλλο ένα ποτό, προσθέστε λίγο φαγητό στο πιάτο σας, μιλήστε με τον διπλανό σας, αφήστε το χρόνο να κυλίσει εις βάρος του/της και οπωσδήποτε  μην δώσετε καμία ικανοποίηση στο άτομο που σας ενοχλεί. Αφήστε το να χάσει το παιχνίδι από μόνος του/της.

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Να αρχίσει να φωνάζει γιατί τον/την αγνοείται; Χαμογελάστε και αφήστε τον/την ταραξία να συγχιστεί, όποιος κι αν είναι και ό,τι σχέση κι αν έχει μαζί σας. Η αντιπαράθεση είναι η χειρότερη δυνατή λύση κι εάν πρέπει να παρευρεθείτε σε μια συγκέντρωση με προβληματικά άτομα, να θυμάστε πάντα ότι μπορείτε να φύγετε και το ‘’να φύγετε’’ μπορεί να σημαίνει ότι θα αποσυρθείτε μακριά από τον αδιάκριτο/η. Μην ξεχνάτε ότι η ‘’ειρήνη’’, πολλές φορές υπάρχει μέσα στη σιωπή. Φροντίστε να περάσετε όμορφα και να είσαστε ευγενικοί, πρωτίστως όμως με τον εαυτό σας.

Σας εύχομαι μια ήρεμη και χαρούμενη γιορτινή περίοδο.

life coachΑς μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική, ειδικά αυτή με τον εαυτό μας. Καλό είναι να μην υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά. Σε περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε για τους δικούς σας προβληματισμούς, κλείστε τη συνεδρία σας εδώ για  να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί.

Γαβριέλλα Καραπατή

Μοιραστείτε το:
Call Now Button