Γνωρίζετε κι εσείς ανθρώπους οι οποίοι δεν ξέρουν πως να ζουν ελεύθεροι; Που μπερδεύουν την έννοια της λέξεως ελευθερία με την έλλειψη ευγένειας, σεβασμού, αδιαφορίας και ενσυναίσθησης; Καλό θα ήταν να θυμόμαστε ότι ένας άνθρωπος που έχει εκτιμήσει τον εαυτό του κι έχει αυτοσεβασμό, έχει μάθει να σέβεται και όλους τους άλλους κι αυτό οφείλεται στη διαδρομή της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης που έχει κάνει. 

Το να ζεις με ελευθερία και να επιθυμείς την προσωπική σου ευτυχία, είναι επιλογή, η οποία προέρχεται από την ευθυγράμμιση των σκέψεων, των πράξεων και των πεποιθήσεών σου με τον αληθινό σου εαυτό. Έχει να κάνει με τις συνειδητές σου επιλογές που συνάδουν με τις αξίες, τα πάθη και τους στόχους σου και από την απόφαση να αφήσεις πίσω σου εξωτερικά ή εσωτερικά εμπόδια. 

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικές στρατηγικές για το πως να ζείτε ελεύθεροι και να είστε περισσότεροι ευτυχισμένοι, καθώς και μερικά κοινά εμπόδια που μπορεί να σας εμποδίσουν να το κάνετε.

Καθορίστε τις αξίες σας

Το πρώτο βήμα για να ζήσετε ελεύθεροι είναι να προσδιορίσετε τις αξίες σας. Οι αξίες σας είναι οι αρχές και οι πεποιθήσεις που καθοδηγούν τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας. Είναι τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς και θα πρέπει να ταυτίζονται με τον πραγματικό σας εαυτό.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι μία από τις βασικές σας αξίες είναι η ειλικρίνεια. Αυτό σημαίνει ότι δίνετε προτεραιότητα στο να πείτε την αλήθεια, ακόμα κι αν είναι δύσκολο ή άβολο μερικές φορές. Μπορεί να επιλέξετε να μιλήσετε όταν βλέπετε κάτι που δεν είναι σωστό ή να παραδεχτείτε όταν κάνατε λάθος. Ζώντας σε ευθυγράμμιση με αυτήν την αξία, με την πάροδο του χρόνου θα καλλιεργήσετε μια αίσθηση ακεραιότητας και αυθεντικότητας στη ζωή σας.

Θέστε στόχους που να ταυτίζονται με τις αξίες σας

Αφού καθορίσετε τις αξίες σας, θέστε τους προσωπικούς σας στόχους. Οι στόχοι σας πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, σχετικοί και χρονικά περιορισμένοι. Θα πρέπει επίσης να συνάδουν με τις αξίες και τα πάθη σας.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι μία από τις βασικές σας αξίες είναι η υγεία. Μπορεί να θέσετε ως στόχο να ασκείστε για 30 λεπτά κάθε μέρα ή να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Θέτοντας στόχους που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας, μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε μια αίσθηση σκοπού και κατεύθυνσης στη ζωή σας.

Δώστε προτεραιότητα στις πρακτικές αυτοφροντίδας

Μια άλλη στρατηγική για να ζείτε ελεύθεροι και να είστε περισσότερο ευτυχισμένοι είναι να δώσετε προτεραιότητα στις πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης. Οι πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης είναι δραστηριότητες που προάγουν τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική ευεξία. Θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στην καθημερινή σας ζωή, επειδή σας βοηθούν να διαχειριστείτε το άγχος, να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι μία από τις βασικές σας αξίες είναι η μάθηση. Μπορεί να δώσετε προτεραιότητα στην ανάγνωση βιβλίων ή να παρακολουθήσετε μαθήματα σε τομείς που σας ενδιαφέρουν. Δίνοντας προτεραιότητα σε πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης που ταυτίζονται με τις αξίες σας, μπορείτε να καλλιεργήσετε μια αίσθηση ανάπτυξης και εξέλιξης και στη ζωή σας.

Αφήστε τον φόβο και την αυτο-αμφισβήτηση

Το να ζείτε ελεύθεροι και να είστε περισσότερο χαρούμενοι, περιλαμβάνει επίσης την αφαίρεση του φόβου και της αμφιβολίας για τον εαυτό σας. Ο φόβος και η αμφιβολία για τον εαυτό σας μπορούν να σας εμποδίσουν να πετύχετε τους στόχους σας και να ζήσετε τη ζωή που θέλετε. Μπορούν να σας εμποδίσουν να ρισκάρετε ή να δοκιμάσετε νέα πράγματα, κάτι που μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη και την εξέλιξή σας.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι μία από τις βασικές σας αξίες είναι η δημιουργικότητα. Μπορεί να βάλετε στόχο να ξεκινήσετε ένα δημιουργικό έργο ή να εξερευνήσετε νέα καλλιτεχνικά μέσα. Ωστόσο, ο φόβος ή η αμφιβολία για τον εαυτό σας μπορεί να σας εμποδίσουν να αναλάβετε δράση για αυτόν τον στόχο. Προκαλώντας διαρκώς αυτές τις πηγές φόβου και αμφιβολίας για τον εαυτό σας, με την πάροδο του χρόνου και μέσω τεχνικών όπως η αναπλαισίωση αρνητικών σκέψεων ή η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας, μπορείτε να αρχίσετε να τις εγκαταλείπετε και να ζείτε επίσης μια πιο ελεύθερη και χαρούμενη ζωή.

Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη και τη θετικότητα

Μια άλλη στρατηγική για να ζείτε ελεύθεροι και να είστε ευτυχισμένοι, είναι να ασκείτε την ευγνωμοσύνη και τη θετικότητα. Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει το να εστιάζετε στα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας, ενώ η θετικότητα περιλαμβάνει την εστίαση στις θετικές πτυχές οποιασδήποτε κατάστασης ή εμπειρίας. Και οι δύο αυτές πρακτικές μπορούν να προάγουν τη συνολική ευημερία βελτιώνοντας τη διάθεσή σας, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, ενδυναμώνοντας την ανθεκτικότητα, προάγοντας θετικές σχέσεις και ενισχύοντας τη συνολική ικανοποίηση για τη ζωή.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι μία από τις βασικές σας αξίες είναι η ευγένεια. Μπορείτε να εξασκήσετε την ευγνωμοσύνη εστιάζοντας στις καλές πράξεις που έχουν κάνει οι άλλοι για εσάς ή στοχαζόμενοι τις καλοσύνη που δείξατε στους άλλους. Εξασκώντας την ευγνωμοσύνη, με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσετε να καλλιεργήσετε μια αίσθηση συμπόνιας και ενσυναίσθησης και στη ζωή σας.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους

Το να ζείτε ελεύθεροι και να είστε ευτυχισμένοι συνεπάγεται επίσης να πλαισιώνετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την εξέλιξή σας. Οι θετικοί άνθρωποι μπορούν να παρέχουν ενθάρρυνση, έμπνευση, κίνητρο, ανατροφοδότηση, υπευθυνότητα και προοπτική όταν το χρειάζεστε περισσότερο. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους και τις προτεραιότητές σας με συνέπεια.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι μία από τις βασικές σας αξίες είναι η δημιουργία παιδικού θεάτρου στο δήμο ή την κοινότητά σας. Μπορεί να πλαισιώσετε τον εαυτό σας με άτομα που μοιράζονται παρόμοιους στόχους. Μπορείτε να συνδεθείτε με άλλους δήμου ή κοινότητες, καθώς και διαδικτυακές ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επικεντρώνονται σε αυτά τα θέματα. Το να περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους θα σας βοηθήσει στην ανάπτυξη και την εξέλιξή σας.

Το να ζείτε ελεύθεροι μέσα στις επιλογές σας, μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη υπόθεση, όμως αξίζει τον κόπο να επιλέξετε αυτή τη διαδρομή ώστε να ζήσετε τη ζωή σας όμορφα.

 

Ελευθερία είναι η θέληση να είναι κανείς υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του.

Friedrich Nietzsche

* * *

life coachΑς μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική,  ειδικά αυτή με τον εαυτό μας. Καλό είναι να μην υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά. Σε περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε για τους δικούς σας προβληματισμούς, κλείστε τη συνεδρία σας εδώ για  να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί.

Γαβριέλλα Καραπατή

Μοιραστείτε το:
Call Now Button