Έχεις κάνει λάθη και νοιώθεις άσχημα. Αρνείσαι να συγχωρέσεις τον εαυτό σου και σε αυτοτιμωρείς. Θυμήσου ότι λάθη κάνουν όλοι όσοι δεν φοβούνται να ζήσουν και δεν παραμένουν κολλημένοι στην αφετηρία της ζωής τους. Μέρος του να είσαι άνθρωπος είναι να κάνεις λάθη. Η επεξεργασία της ενοχής και η μάθηση μέσα από τα λάθη σου μπορεί να σε βοηθήσει όχι μόνο να μάθεις αλλά και να αναπτυχθείς.
Μερικές φορές το να συγχωρέσεις τον εαυτό σου για τα λάθη που έχεις κάνει, μπορεί να είναι δύσκολο, δες το όμως σαν πρόκληση γιατί ειλικρινά δεν εξυπηρετείς κανέναν με το αυτομαστίγωμα. Κανείς δεν θα κερδίσει κάτι κι εσύ θα βασανίζεσαι καθημερινά. Σκέψου, ποιο είναι το όφελος σου από μια τέτοια συμπεριφορά; Τι κερδίζεις; Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι, τίποτα.
Ήξερες ότι η αυτοσυγχώρεση μπορεί να σε βοηθήσει:
- να μειώσεις τα επίπεδα άγχους και να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία;
- να αυξήσεις τα θετικά σου συναισθήματα;
- να βελτιώσεις τις σχέσεις σου;
- να ενισχύσεις την πνευματική σου ανάπτυξη;
6 βήματα για να συγχωρέσετε τον εαυτό σας
Εάν αισθάνεστε ένοχοι, προσπαθήστε να καταλάβετε ότι έχετε κάνει το καλύτερο που μπορούσατε σύμφωνα με τις δυνατότητές σας τότε και όχι τώρα. Ότι δεν ήσασταν σε θέση να γνωρίζετε όλα όσα ξέρετε σήμερα, πως δεν θα μπορούσατε να μιλήσετε ή να απαντήσετε με τον τρόπο που πλέον μπορείτε, λόγω της γνώσης που σας προσφέρει η εμπειρίας σας.
Ο χρόνος και η προσωπική σας ανάπτυξη, σας έδωσαν μια προοπτική που δεν είχατε όταν κάνατε ‘’το λάθος’’. Αν αυτό το αναγνωρίζετε, τότε να έχετε ήδη προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και μπράβο σας.
Όταν φέρνουμε στην επιφάνεια τα λάθη του παρελθόντος και αρχίζουμε να τα επεξεργαζόμαστε, νιώθουμε συνήθως δύο από τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα, φόβο και ενοχή. Γεγονός είναι ότι αυτά τα συναισθήματα, επιτρέπουν στον σημερινό μας εαυτό να συνειδητοποιήσει πως τα προηγούμενα λάθη θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και οι καταστάσεις να είχαν αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο. Τη γνώση αυτή όμως την έχετε σήμερα και την κατακτήσατε μέσα από τη διαδρομή που έχετε ήδη διανύσει. Αυτό, καλό θα ήταν να μην το ξεχνάτε και να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία σας για να αντιμετωπίσετε μελλοντικές καταστάσεις. Έτσι θα ωφεληθείτε πραγματικά και θα καταλάβετε καλύτερα το νόημα της αυτό-συγχώρεσης.
Αποδεχθείτε το συναίσθημά σας
Οι άνθρωποι βιώνουμε πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Η ενοχή είναι ένα από αυτά και είναι εξίσου σημαντική με οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Επιτρέποντας στα συναισθήματά μας να έρθουν στην επιφάνεια, αφήνουμε ουσιαστικά στον εαυτό μας να κατανοήσει που βρίσκεται και τι κάνει. Η ενοχή μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε καλύτερη ενσυναίσθηση για το πως οι πράξεις μας μπορούν να επηρεάσουν τους άλλους γύρω μας. Είναι σημαντικό να την νιώσουμε, να την αποδεχτούμε και να την επεξεργαστούμε ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και να γίνουμε καλύτεροι.
Χρησιμοποιήστε την αυτοσυμπόνια
Αυτοσυμπόνια σημαίνει να φροντίζουμε τον εαυτό μας με τον ίδιο τρόπο που θα κάναμε για κάποιον που αγαπάμε πολύ και είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την ψυχική μας υγεία.
Κάθε φορά που θέλετε να σας τιμωρήσετε αναλογισθείτε το εξής: ‘’τι θα έκανα και τι θα έλεγα αν ένας δικός μου άνθρωπος βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση; Θα συνέχιζα να τον τιμωρώ ή μήπως θα τον ενθάρρυνα να προχωρήσει μπροστά και να βελτιωθεί μέσα από τα λάθη του;’’
Αφήστε την πληγή να επουλωθεί
Όταν δεν μπορείτε να συγχωρέσετε τον εαυτό σας, είναι σαν να κρατάτε μια συναισθηματική πληγή ανοιχτή και κάθε φορά που μπαίνετε σε διαδικασία αυτοκριτικής και αυτοτιμωρίας, να θυμάστε πως δεν βοηθάτε κανέναν. Είναι σαν να μην αφήνετε την πληγή να επουλωθεί. Με λίγα λόγια, αν θέλετε να βελτιώσετε την συμπεριφορά σας και να γίνετε καλύτεροι, εστιάστε στους τρόπους με τους οποίους θα το πετύχετε. Έτσι κι αλλιώς η κριτική από μόνη της δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, χρειάζεται δράση.
Αν λοιπόν οι φίλοι σας π.χ. γκρινιάζουν ότι διαρκώς ότι αργείτε στις συναντήσεις σας, δεν έχει νόημα να το παραδεχθείτε απλώς. Αυτό από μόνο του μπορεί να εκληφθεί και ως αδιαφορία. Την επόμενη φορά που θα δώσετε ραντεβού μαζί τους, φροντίστε να είστε στην ώρα σας και αν δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε, ζητήσετε τη βοήθειά τους. Να είσαστε σίγουροι ότι θα σας σεβαστούν περισσότερο και θα καταλάβουν ότι νοιάζεστε γι’ αυτούς.
Λαμβάνοντας υπόψη και την άλλη πλευρά
Προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση σφαιρικά. Όταν π.χ. έχετε λογομαχήσει με έναν αγαπημένο σας φίλο, υπάρχει περίπτωση να πιστεύετε ότι κι εκείνος μένει προσκολλημένος σε αυτό που έχει συμβεί με τον ίδιο τρόπο όπως εσείς. Η αλήθεια δεν είναι πάντα αυτή. Μπορεί να έχει ή να μην έχει ενοχληθεί. Αντί λοιπόν να βγάζετε συμπεράσματα, συζητήστε και ξεκαθαρίστε τη μεταξύ σας κατάσταση.
Ζητώντας συγχώρεση
Ίσως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να ζητήσετε συγχώρεση από κάποιον που έχετε στενοχωρήσει. Συχνά, ενώ νιώθουμε ‘’ένοχοι’’, αποφεύγουμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και να την επιλύσουμε και επιλέγουμε τη σιωπή και την αυτοτιμωρία. Με αυτό τον τρόπο βασανίζουμε ακόμα περισσότερο τον εαυτό μας. Ζητήστε συγγνώμη από τον φίλο σας, κουβεντιάστε και ξεκαθαρίστε μεταξύ σας την κατάσταση. Η προσπάθειά σας αυτή θα σας βοηθήσει να συγχωρέσετε τον εαυτό σας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και να αναπτύξετε την αυτοεκτίμησή σας.
Κάντε ένα ντους
Αισθάνεστε να σας πνίγουν οι ενοχές; Κάντε ένα απολαυστικό ντους. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, η τελετουργία του καθαρισμού, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε προσωρινά το συναίσθημα της ένοχης συνείδησης. Αυτό συμβαίνει γιατί συμβολικά ξεπλένετε και απομακρύνετε τις ενοχές σας αλλά και γιατί αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Έτσι, χωρίς να το καταλάβετε, συγκεντρώνεστε καλύτερα και προσεγγίζεται την κατάσταση με διαφορετικούς τρόπους και από διαφορετικό πρίσμα.
Γιατί η αυτοσυγχώρεση είναι δύσκολη;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να δυσκολευτείτε να συγχωρέσετε τον εαυτό σας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αυτοκριτική αλλά και ένα κακοποιητικό περιβάλλον είναι ανάμεσα σε αυτούς.
Ζητήστε βοήθεια όταν η ενοχή:
-
- σας οδηγεί σε κοινωνική απόσυρση,
- επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις σας,
- σας εμποδίζει να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας,
- αναπτύσσετε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης,
- βλάπτει λειτουργικά την καθημερινότητά σας.
* * *
Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική, ειδικά αυτή με τον εαυτό μας. Καλό είναι να μην υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά. Σε περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε για τους δικούς σας προβληματισμούς, κλείστε τη συνεδρία σας εδώ για να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί.
Γαβριέλλα Καραπατή