Υπάρχουν φορές που νιώθετε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τον/την σύντροφό σας;
Έχετε αισθανθεί ότι προέρχεστε από διαφορετικούς πλανήτες;
Ότι δεν μιλάτε την ίδια ‘’γλώσσα’’;

Η επικοινωνία είναι το θεμέλιο κάθε υγιούς και επιτυχημένης σχέσης και είναι ιδιαίτερα σημαντική ανάμεσα στα ζευγάρια. Η αποτελεσματική επικοινωνία μας βοηθά να κατανοήσουμε ο ένας τις ανάγκες του άλλου, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα, ενισχύει δε την εμπιστοσύνη, την οικειότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Πως μπορούμε όμως να επικοινωνήσουμε καλύτερα; και τι σημαίνει καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι; Υπάρχουν κανόνες κι αν ναι ποιοί είναι;

Δείξτε κατανόηση

Η επικοινωνία βοηθά τα ζευγάρια να κατανοήσουν τις απόψεις και τα συναισθήματα του άλλου. Δίνει τη δυνατότητα να βλέπουν τα πράγματα και από την άλλη πλευρά, κάτι που προάγει την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια. Όταν τα ζευγάρια μιλούν όμορφα και αποτελεσματικά, μπορούν να αποφύγουν παρεξηγήσεις και κακή επικοινωνία που μπορεί να τα οδηγήσει σε συγκρούσεις και δυσαρέσκεια. Κατανοώντας ο ένας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου, τα ζευγάρια μπορούν να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις που ωφελούν και τους δύο τους.

Αναπτύξτε οικειότητα μεταξύ σας

Η επικοινωνία παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση οικειότητας μεταξύ των ζευγαριών. Όταν τα ζευγάρια επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους, μπορούν να εμβαθύνουν τη συναισθηματική τους σύνδεση. Η αποτελεσματική επικοινωνία βοηθά τα ζευγάρια να αισθάνονται κατανόηση ο ένας για τον άλλο και αλληλοεκτίμηση, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα. Επικοινωνώντας με σαφήνεια τις ανάγκες τους, αποφεύγουν παρεξηγήσεις που συνήθως οδηγούν σε συναισθηματική απόσταση και αποσύνδεση.

Δείξτε σεβασμό

Η επικοινωνία είναι επίσης απαραίτητη για την προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των ζευγαριών. Όταν τα ζευγάρια κουβεντιάζουν αποτελεσματικά, αποφεύγουν παρεξηγήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πληγωμένα συναισθήματα ή δυσαρέσκεια. Ακούγοντας με προσοχή ο ένας τις απόψεις του άλλου και ανταποκρινόμενοι με σεβασμό και κατανόηση, μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις που ‘’πληγώνουν’’ τη σχέση. Η επικοινωνία βοηθά τα ζευγάρια να δείχνουν σεβασμό για τις απόψεις, τις πεποιθήσεις και τις αξίες του άλλου, κάτι που καλλιεργεί την εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο θαυμασμό.

Κανόνες σωστής επικοινωνίας

Τώρα που αρχίσαμε να διακρίνουμε γιατί η επικοινωνία είναι απαραίτητη μεταξύ των ζευγαριών, ας διερευνήσουμε ορισμένους κανόνες για τη σωστή επικοινωνία:

Ακούστε ενεργά: Η ενεργή ακρόαση σημαίνει να δίνετε στον σύντροφό σας την αμέριστη προσοχή σας όταν μιλάει. Αφήστε στην άκρη τους περισπασμούς όπως τα τηλέφωνα ή τις τηλεοράσεις και εστιάσετε στα λόγια του συντρόφου σας. Η ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνει επίσης την παράφραση των δηλώσεων του συντρόφου σας για να διασφαλίσετε ότι τις κατανοείτε σωστά. Μπορείτε να πείτε ‘’δηλαδή μου λες ότι …’’ και αποτυπώστε το νόημα των λέξεών του με δικά σας λόγια.

Αποφύγετε την κριτική: Επικριτικές δηλώσεις όπως: ‘’πάντα κάνεις αυτό’’ ή ‘’ποτέ σου δεν κάνεις …’’ή ‘’ίδια η μάνα σου είσαι’’, μπορεί να είναι βλαβερές και επιζήμιες για τη σχέση σας. Αντί να κρίνετε τη συμπεριφορά ή τις πράξεις του συντρόφου σας, προσπαθήστε να κατανοήσετε την προοπτική του και απαντήστε με ενσυναίσθηση και κατανόηση. Αποφεύγοντας επικριτικές δηλώσεις, μπορείτε να αναπτύξετε αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας.

Χρησιμοποιήστε δηλώσεις όπως “εγώ νιώθω”: Αντί να χρησιμοποιείτε δηλώσεις όπως “με θυμώνεις”, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε δηλώσεις “εγώ νιώθω ή εγώ αισθάνομαι θυμό όταν …”. Αυτή η προσέγγιση σας βοηθά να αναλάβετε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας αποφεύγοντας να κατηγορείτε ή επικρίνετε τον σύντροφό σας. Στόχος εδώ είναι αναπτύξετε την ειλικρίνεια και να αποφευχθεί η άμυνα και η αγανάκτηση.

Εξασκηθείτε στην ενσυναίσθηση: Η ενσυναίσθηση περιλαμβάνει την κατανόηση του συντρόφου σας και την ανταπόκριση με συμπόνια και αγάπη. Εξασκώντας την ενσυναίσθηση με το δικό σας στυλ επικοινωνίας, μπορείτε να αναπτύξετε την οικειότητα και την εμπιστοσύνη στη σχέση σας. Δείχνοντας ενσυναίσθηση προς τα συναισθήματα και τις ανάγκες του συντρόφου σας, μπορείτε να καλλιεργήσετε μια βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ σας.

Επικοινωνείστε συχνά: Η τακτική επικοινωνία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης. Κουβεντιάζοντας για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας, παραμενετε συναισθηματικά συνδεδεμένοι , αποφεύγοντας παράλληλα παρεξηγήσεις που μπορούν να βλάψουν τη σχέση τους.

Συνοψίζοντας, η επικοινωνία μεταξύ των ζευγαριών μας βοηθά να κατανοήσουμε ο ένας για τον άλλον τα συναισθήματα, τις απόψεις αλλά και τις προσδοκίες που μπορεί να υπάρχουν. Προάγει δε την οικειότητα, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στη σχέση. Ο πραγματικός στόχος εδώ είναι η βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ μας και η αποφυγή συγκρούσεων.

Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν

Maya Angelou

* * *

life coach
Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική,  ειδικά αυτή με τον εαυτό μας. Καλό είναι να μην υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά. Σε περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε για τους δικούς σας προβληματισμούς, κλείστε τη συνεδρία σας εδώ για  να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί.

Γαβριέλλα Καραπατή

Μοιραστείτε το:
Call Now Button