Βιώνετε κι εσείς εκφοβισμό στον εργασιακό σας χώρο;
Ανησυχείτε ότι θα χάσετε την δουλειά σας;
Αισθάνεστε ότι δεν επιβραβεύεστε όσο κι αν προσπαθείτε;
Η Δευτέρα ξημερώνει με σφίξιμο στο στήθος;
Η αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο χώρο εργασίας είναι μια συναισθηματικά εξαντλητική εμπειρία και τις περισσότερες φορές μας κάνει να νιώθουμε μόνοι, θλιμμένοι και βαθιά αγχωμένοι. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι αρκετοί εκείνοι που χάνοντας τη δουλειά τους, προσπαθούν να εξαφανιστούν από τον κοινωνικό τους περίγυρο γιατί νιώθουν ντροπή και δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αξίζει όμως τον κόπο να νιώθουμε έτσι; Η απάντηση σίγουρα είναι ΟΧΙ.
Τι μπορείτε να κάνετε αν βιώνετε κι εσείς εργασιακό εκφοβισμό;
Μιλήστε ανοιχτά
Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε ανοιχτά και ειλικρινά με τους συναδέλφους και τους ανωτέρους σας για την ανησυχία σας. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχει σε εσάς και γιατί ορισμένες συμπεριφορές τούς μπορεί να προκαλούν συναισθήματα άγχους και στρες. Μιλήστε ανοιχτά και φροντίστε να θέσετε όρια γύρω από το τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά στο χώρο εργασίας.
Κατανοήστε τα δικαιώματά σας
Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας ως εργαζόμενος. Οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας απαλλαγμένο από παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς. Εάν αισθάνεστε ότι υποβάλλεστε σε εκφοβισμό ή παρενόχληση, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με έναν αξιόπιστο προϊστάμενο ή με το τμήμα HR αν αυτό είναι εφικτό. Μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις επιλογές σας. Το μένω ή φεύγω είναι κι αυτό επιλογή!
Εστιάστε στα δυνατά σας σημεία
Όταν αντιμετωπίζετε μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση, είναι σημαντικό να εστιάσετε στα δυνατά σας σημεία αντί να μένετε στις αρνητικές εμπειρίες που έχετε στο χώρο εργασίας σας. Εστιάζοντας στα δυνατά σας σημεία, μπορείτε να χτίσετε σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό σας και να εκτιμήσετε τις ικανότητές σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος που σας δημιουργεί ο εκφοβισμός. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το να τονίσετε τα επιτεύγματά σας στην εργασία, να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τα μοναδικά σας ταλέντα ή να εστιάσετε στα θετικά σχόλια που έχετε λάβει από συναδέλφους ή ανωτέρους σας στο παρελθόν. Εστιάζοντας στα δυνατά σας σημεία, μπορείτε να αποκτήσετε ανθεκτικότητα και να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις καταστάσεις. Με λίγα λόγια, να αποκτήσετε επίγνωση των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων σας.
Γίνετε περιζήτητοι
Συνειδητοποιείτε ότι σας είναι αδύνατον να συνεχίσετε για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής σας να ζείτε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Τι πρέπει να κάνετε; Να γίνετε περιζήτητοι. Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας, παρακολουθείστε μαθήματα στον τομέα σας και γιατί όχι και σε άλλους τομείς που σας ενδιαφέρουν και επικοινωνήστε το τόσο στο χώρο εργασίας σας όσο και σε άλλες εταιρίες ή εργοδότες. Κοινοποιήστε τα πτυχία και τις πιστοποιήσεις σας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Διαφημίστε τον εαυτό σας γι’ αυτό που είσαστε και βελτιωθείτε όπου χρειάζεται. Ο εργασιακός χώρος αξίζει τον κόπο να σας προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια, όσο αυτό είναι εφικτό, έτσι θα έχετε και καλύτερη απόδοση.
Εξετάστε εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης
Εάν ο εκφοβισμός έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την ευημερία σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξετάσετε εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την αναζήτηση εργασίας σε διαφορετικό τμήμα ή εταιρεία, την εξ αποστάσεως εργασία ή τη λήψη άδειας από την εργασία για να εστιάσετε στην ψυχική σας υγεία και ευημερία. Εξετάζοντας εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης, μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο της επαγγελματικής σας πορείας και να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία και ευημερία.
Ζητήστε υποστήριξη
Είναι σημαντικό να αναζητάτε υποστήριξη από όσους καταλαβαίνουν τι περνάτε. Αυτοί μπορεί να είναι φίλοι, μέλη της οικογένειας ή μια ομάδα υποστήριξης για άτομα που έχουν βιώσει αντίστοιχη κατάσταση. Η ύπαρξη ενός δικτύου υποστήριξης εκτός εργασίας μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να σας προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να μιλήσετε για τις εμπειρίες σας χωρίς το φόβο της κριτικής.
Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Εάν ο εκφοβισμός έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας επαγγελματίας μπορεί να παρέχει καθοδήγηση για το πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος του εργασιακού εκφοβισμού και να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για τη διαχείριση των συναισθημάτων σας με υγιή τρόπο.
Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα
Η αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας όταν αντιμετωπίζουμε τον εκφοβισμό στο χώρο εργασίας. Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από το να πάτε για μια βόλτα στη φύση, να κάνετε γιόγκα ή να περάσετε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Δίνοντας προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σας, μπορείτε να αναπτύξετε ανθεκτικότητα και να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος στην εργασία σας.
Ανακεφαλαιώνοντας, η αντιμετώπιση του συνεχούς εκφοβισμού στο χώρο εργασίας είναι μια εμπειρία που απαιτεί ανθεκτικότητα, αυτοφροντίδα, δεξιότητες επικοινωνίας, ενσυναίσθηση, αναζήτηση υποστήριξης από άλλους καθώς και κατανόηση των δικαιωμάτων σας. Σας αναγκάζει δε, να εξετάσετε εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης, εάν αυτό είναι απαραίτητο, τόσο για την ψυχική σας υγεία όσο και για την ευημερία σας. Στόχος είναι να αντιμετωπίσετε καλύτερα την αγχωτική κατάσταση που αντιμετωπίζετε και να συνειδητοποιήσετε την αξία σας.
Όταν η εργασία είναι χαρά, η ζωή είναι ωραία. Όταν η εργασία είναι καθήκον, η ζωή είναι σκλαβιά.
Μαξίμ Γκόρκι
* * *
Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική, ειδικά αυτή με τον εαυτό μας. Καλό είναι να μην υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά. Σε περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε για τους δικούς σας προβληματισμούς, κλείστε τη συνεδρία σας εδώ για να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί.
Γαβριέλλα Καραπατή